Home / Συμβουλές / Όλα / Η αλήθεια για την κατασκευή του ποδηλάτου σου!!!!

Η αλήθεια για την κατασκευή του ποδηλάτου σου!!!!

Η αλήθεια για την κατασκευή του ποδηλάτου σου!!!!Πόσο λέει την αλήθεια η ετικέτα “MADE IN”; Για το “ποίημα” της φωτογραφίας που κατασκεύασε ο Dario Pegoretti, θα πλήρωνα όσο-όσο, αν βέβαια είχα τη δυνατότητα. Αλλά για ένα μαζικής παραγωγής Κινέζικο ή Ταϊβανέζικο carbon σκελετό, έστω κι αν έχει το αυτοκόλητο ενός Colnago, Pinarello, Trek ή Specialized, πόσα θα είσασταν διατεθειμένοι να δώσετε;

Κάποιοι από εσάς μπορεί να το έχουν διαβάσει. Το παρακάτω κείμενο του Kerry Roberts που αναδημοσιεύουμε με μικρές αλλαγές, από την ιστοσελίδα bikepedlar, είναι γραμμένο από ένα βαθύ γνώστη της ποδηλατικής βιομηχανίας. Παρά το ότι έχει γραφτεί το 2008 και κάποια από τα στοιχεία που παραθέτει μπορεί να έχουν αλλάξει, εν τούτοις διατηρεί την αξία του, αφού μας δείχνει πως “σκέφτεται” ή για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους “πως παραπλανά”  η ποδηλατική βιομηχανία τους καταναλωτές, δηλαδή ανθρώπους που έχουν τη τρέλα, ανθρώπους σαν εμένα κι εσάς δηλαδή.

Βέβαια μη φανταστείτε ότι κατηγορούμε τα Ασιατικά προϊόντα. Απλά δε θεωρούμε λογικό να πληρώνουμε γι’ αυτά περισσότερο απ’ όσο τους αξίζει.

Ορισμένες εταιρείες ποδηλάτου έχουν κάποια καλά φυλαγμένα μυστικά. Κι ένα από αυτά είναι το πού κατασκευάζεται το ποδήλατό σας ή ποιος το έχει κατασκευάσει πραγματικά. Γιατί υπάρχουν αυτά τα μυστικά; Απλά γιατί οι εταιρείες ποδηλάτου ή για να ακριβολογήσουμε, οι περισσότερες από αυτές, στηρίζονται στα ίδια 4-5 εργοστάσια για την κατασκευή των ποδηλάτων τους!!!
Η εικόνα είναι αρκετά ξεκάθαρη: περίπου το 95% των ποδηλάτων που πωλούνται στις ΗΠΑ κατασκευάζονται στην Κίνα ή στην Ταϊβάν από μια χούφτα κατασκευαστές, εκ των οποίων η Giant είναι ο μεγαλύτερος.

Μιλώντας γενικά, τα μεσαίου-χαμηλού επιπέδου ποδήλατα κατασκευάζονται στην Κίνα και τα μεσαίου-υψηλού επιπέδου στην Ταϊβάν. Εξαίρεση αποτελούν τα carbon. Πολλοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν Κινέζους κατασκευαστές για να φτιάχνουν τους σκελετούς τους από carbon – ακόμα και τους υπερσύγχρονους σκελετούς των αγωνιστικών ποδηλάτων τους.

Όσον αφορά τη γνώση του πού κατασκευάζεται το ποδήλατό σας, δεν θα έπρεπε να κοιτάτε απλώς το αυτοκόλλητο στο ποδήλατό σας ή αυτό που είναι τυπωμένο στο κουτί μέσα στο οποίο έφτασε; Πόσο παραπλανητική μπορεί να είναι μια ετικέτα που γράφει «Made in the USA», «Made in France» ή «Made in Italy»;

Με μια λέξη, πολύ. Είναι πολύ παραπλανητική επειδή ο δικός σας ορισμός για το «made in» είναι διαφορετικός από αυτόν της βιομηχανίας ποδηλάτου.

Ο συνήθης πρακτικός κανόνας είναι ότι η χώρα που διεκδικεί την προέλευση πρέπει να προσθέσει 60% ή παραπάνω στην αξία του τελικού προϊόντος. Αν δηλαδή το ποδήλατό σας αξίζει 1000 Ευρώ (εργοστασιακή τιμή), η χώρα που θα προστεθεί δίπλα στο “Made in” θα πρέπει να “συνεισφέρει τουλάχιστον τα 600 ευρώ.

Για παράδειγμα, εσείς κι εγώ μπορούμε να εισαγάγουμε έναν άβαφο σκελετό αγωνιστικού ποδηλάτου από ανθρακονήματα από την Κίνα στην Ιταλία, ο οποίος θα πωλείται τελικά λιανική στην Ελλάδα προς 4.000 ευρώ με εξαρτήματα Shimano.

Ο σκελετός και το πιρούνι μπορεί να κοστίζουν μόνο 200 ευρώ από τον Κινέζο κατασκευαστή. Στην Ιταλία θα το βάψουμε, θα το συναρμολογήσουμε, θα του βάλουμε τα αυτοκόλλητα και θα το συσκευάσουμε για να αποσταλεί στην Ελλάδα.

Το κόστος βαφής, συναρμολόγησης και συσκευασίας μπορεί να είναι 300ευρώ και το κόστος των εξαρτημάτων άλλα 800 ευρώ.

Επομένως το ποδήλατο είναι «Μade in China» ή «Made in Italy»; Σύμφωνα με τη κοινή λογική είναι “Made in China”, αλλά σύμφωνα με τον ορισμό της βιομηχανίας ποδηλάτου, το ποδήλατο είναι κατασκευασμένο στην Ιταλία. Το αυτοκόλλητο θα γράφει «Made in Italy», όπως και το κιβώτιο αποστολής στην Ελλάδα, επειδή πάνω από 60% της αξίας του θα προστεθεί στην Ιταλία.

Ας πούμε ότι παίρνουμε τον ίδιο σκελετό και αναθέτουμε στον Κινέζο κατασκευαστή να το βάψει, να του κολλήσει αυτοκόλλητα, να το συναρμολογήσει σε ποδήλατο και να το στείλει στην Ιταλία. Όταν το στείλουμε στην Ελλάδα, η ετικέτα θα πρέπει να γράφει «Made in China». Αναρωτηθείτε τώρα: ποιό ποδήλατο θα είναι ακριβότερο; Εύκολη απάντηση έτσι;

Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να εξαλείψουμε τη σύγχυση να είναι η βιομηχανία ποδηλάτου να ακολουθήσει το παράδειγμα της αυτοκινητοβιομηχανίας και να φανερώνει στον τελικό καταναλωτή τις χώρες προέλευσης του ποδηλάτου από όλες τις πλευρές.

Εξάλλου, αν μια χούφτα ανθρώπων του μάρκετινγκ, σας οδηγεί παραπλανητικά να πιστέψετε ότι το ποδήλατό σας είναι χειροποίητο στην Ιταλία ενώ στην πραγματικότητα είναι προϊόν μαζικής παραγωγής σε ένα κινέζικο εργοστάσιο, θα το αγοράζατε; Ίσως – όμως δεν θα πληρώνατε τόσα πολλά γι’ αυτό.

Με αυτά κατά νου, ιδού μια αλφαβητική σύνοψη μερικών από τις βασικές μάρκες που πωλούνται στη χώρα μας ή έστω είναι δημοφιλείς, μαζί με μερικές ακόμα λεπτομέρειες (σημ. planetbike: κάποια στοιχεία του συγγραφέα έχουν επικαιροποιηθεί).

bianchi
Bianchi:
Καθώς έγραφα αυτά εδώ, θυμήθηκα ότι οι Bianchi και Schwinn έχουν αξιοσημείωτα όμοιες ιστορίες. Και οι δυο ήταν οικογενειακές επιχειρήσεις στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα, κατασκεύαζαν τα δικά τους ποδήλατα, ήταν δημοφιλείς μάρκες στις χώρες τους, έπεσαν σε δύσκολες εποχές, τελικά πουλήθηκαν, μετέφεραν ουσιαστικά όλη τους την παραγωγή στην Ασία κι έχουν αναβιώσει τα τελευταία χρόνια κάτω από νέους ιδιοκτήτες!

Το 1996 η Bianchi πουλήθηκε σε μια κοινοπραξία (σήμερα γνωστή ως Cycleurope1) ενώ η Schwinn πέρασε από αρκετούς ιδιοκτήτες πριν καταλήξει στην Pacific το 2001.

Υπό τη Cycleurope, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της 11 μάρκες ποδηλάτου, πολλή από την ποδηλατική παραγωγή μεταφέρθηκε από την Ιταλία στην Ασία, με εξαίρεση κάποια τελική συναρμολόγηση (δηλ. ασιατικοί σκελετοί οι οποίοι συναρμολογήθηκαν σε ολοκληρωμένα ποδήλατα) και περιορισμένη υπερσύγχρονη παραγωγή.

Επιτρέψτε μου εδώ να κάνω μια αναφορά στα ποδήλατα Reparto Corse, επειδή το αυτοκόλλητό τους «Made in Italy» είναι πηγή σύγχυσης.

Το ιστορικό εργοστάσιο Treviglio –ένα τερατώδες κατασκεύασμα που στέγαζε πολλή από την παραγωγή της Bianchi πριν αυτή μεταφερθεί στην Ασία– έχει ένα τμήμα αφιερωμένο στα Reparto Corse. Τότε το Reparto Corse (RC) σήμαινε το αγωνιστικό τμήμα, όπου κατασκευάζονταν υπερσύγχρονα ποδήλατα. Τώρα χρησιμοποιείται ως ένα είδος λογοτύπου μάρκας για να αναγνωρίζονται τα σύγχρονης τεχνολογίας ποδήλατα που έχουν το σχεδιασμό και τη μεταχείριση μάρκετινγκ του RC.

Πολλά από τα RC ποδήλατα έχουν ένα αυτοκόλλητο «Made in Italy», το οποίο συνήθως σημαίνει συναρμολογημένο στην Ιταλία χρησιμοποιώντας σκελετό κατασκευασμένο στην Ασία. Για παράδειγμα, οι σκελετοί RC από carbon κατασκευάζονται από την Advanced International Multitech (ένας Ταϊβανέζος κατασκευαστής εξαρτημάτων ποδηλάτου, μπαστουνιών του μπέιζμπολ και του γκολφ, βελών, καλαμιών ψαρέματος από carbon κ.λπ.) και οι αλουμινένιοι σκελετοί κατασκευάζονται από την ταϊβανέζικη Hodaka.

Υπάρχουν κάποιοι σκελετοί οι οποίοι ακόμα κολλιούνται στην Treviglio. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι οι αλουμινένιοι σκελετοί με πίσω μέρος από carbon είτε συγκολλούνται είτε, τουλάχιστον, συνδέονται εκεί. Επίσης καταλαβαίνω ότι κάποιοι carbon σκελετοί ολοκληρώνουν στην Ιταλία τη διαδικασία εσωτερικού φινιρίσματος των σωλήνων, ακόμα κι αν οι σκελετοί προέρχονται από την Ασία.

Παρόλο που η ταϊβανέζικη Hodaka κατασκευάζει πολλά από τα μοντέλα της Bianchi, οι Fairly και Giant έχουν κατασκευάσει ποδήλατα γι’ αυτήν στο παρελθόν.

connondale
Cannondale:
Τα Cannondales κατασκευάζονταν στην αμερικάνικη Cannondale, η οποία ανήκε στον ιδρυτή της Joe Montgomery και το γιο του Scott. Η Cannondale ανήκει σήμερα στο βασικό επενδυτή της, αφού αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα. Το μερίδιο αγοράς της φαίνεται ότι έχει μικρύνει αλλά σταθεροποιηθεί.

Σήμερα, όλα τα Cannondales κατασκευάζονται στην Ταϊβάν – πιθανόν από τη Fitz-jou. Το Synapse κατασκευάζεται από την Τop Key.

To Φεβρουάριο του 2008 οι βιομηχανίες Dorel ανακοίνωσαν την απόκτηση του ρουχισμού Cannondale και Sugoi σε μια συνδιαλλαγή μετρητοίς από 190 μέχρι 200 εκατομμύρια δολάρια. Η Dorel αγόρασε την Pacific Cycle (Schwinn, Mongoose και GT Bicycle) το 2004.

Cervelo: Η Cervelo είναι μια καναδέζικη εταιρεία. Τα ποδήλατα κατασκευάζονται στην Ασία και συναρμολογούνται στον Καναδά.

Cervelo R3: Made in China.

colnago
Colnago:
Το 1944, όταν ο Ernesto Colnago εκτέλεσε καθήκοντα μαθητευομένου στα 12 χρόνια του στο κατάστημα του Dante Fumagalli, είχε υποψιαστεί καν ότι θα γινόταν ο πιο διάσημος από όλους τους Ιταλούς κατασκευαστές σκελετών;

Η Colnago είναι, ίσως, η πιο ποθητή από όλες τις επαγγελματικής ποιότητας μάρκες ποδηλάτου – κοιτάξτε απλώς τις σελίδες του VeloNews ή του Pro Cycling και διαπιστώστε πόσοι επαγγελματίες ποδηλάτες τρέχουν με Colnago!

Κανένας πια σκελετός δε κατασκευάζεται στην Ιταλία, εκτός από τον EPS. Όλη η παραγωγή πήγε στην Ταϊβάν (πιθανόν στην Giant).

De Rosa: Η De Rosa είναι μια ιταλική εταιρεία η οποία είναι μια εκ των «τριών μεγάλων» ιταλικών – οι άλλες δύο είναι οι Colnago και Pinarello. O Ugo De Rosa μαζί με τους γιους του κατασκευάζουν ποδήλατα εδώ και πάνω από 50 χρόνια. Απ’ όσο γνωρίζω, όλα τα ποδήλατα κατασκευάζονται στην Ιταλία.

Ducati: H Bianchi ανακοίνωσε μια συμφωνία παραχώρησης άδειας με την Ducati για να παράγει μια σειρά ποδηλάτων με την ονομασία Ducati. Κατανοώ ότι οι σκελετοί θα προέρχονται από την Ασία με τελική συναρμολόγηση στην Treviglio.

Felt: Η Felt ξεκίνησε από τον γκουρού του μοτοκρός Jim Felt. Όλη η παραγωγή προέρχεται από την Ασία.

Fisher: Ο Gary Fisher είναι ο «νονός» των mountain bikes. Αφού πάλεψε με τη δική του ποδηλατική εταιρεία, πούλησε το εμπορικό του όνομα στην Trek Bicycle Company. Ο Gary, που ακόμα ασχολείται με το σχεδιασμό και το μάρκετινγκ της μάρκας του, είναι δημοφιλής μορφή της ποδηλατικής βιομηχανίας. Είναι ένα είδος cult φιγούρας με απαράμιλλη αίσθηση της μόδας! Τα ποδήλατα Fisher κατασκευάζονται στην Ασία, εκτός από τον εξοπλισμό αμορτισέρ (ο οποίος κατασκευάζεται στο Wisconsin).

Fuji: Η Fuji ανήκει σήμερα στην Ideal (καμιά σχέση με την Ελληνική Ideal), η οποία κατασκευάζει τα περισσότερα από τα ποδήλατά της. Η Ideal είναι ένας από τους βασικούς Ταϊβανέζους κατασκευαστές μαζί με τις Giant και Merida. Η Ideal κατασκευάζει επίσης για άλλες μάρκες. Η κινέζικη Topkey κατασκευάζει τους carbon σκελετούς της Fuji.

giant
Giant:
Ίσως έχετε οδηγήσει ένα ποδήλατο κατασκευασμένο από την Giant χωρίς να το γνωρίζετε! Η Giant είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ποδηλάτων παγκοσμίως με εργοστάσια στην Ταϊβάν, την Κίνα και την Ευρώπη. H Giant, μια ταϊβανέζικη εταιρεία η οποία ξεκίνησε το 1972, κατασκευάζει τα δικά της ποδήλατα – συμπεριλαμβανομένων των ποδηλάτων από carbon, πράγμα πρωτόγνωρο στη βιομηχανία (δηλαδή οι περισσότερες άλλες μάρκες χρησιμοποιούν άλλους κατασκευαστές, όπως οι Advanced και Martec).

Εκτός από το ότι κατασκευάζει τα δικά της ποδήλατα, η Giant κατασκευάζει επίσης, ή έχει κατασκευάσει, ποδήλατα για πολλές άλλες εξέχουσες μάρκες, συμπεριλαμβανομένων των Trek, Specialized, Schwinn και Bianchi. H Giant δικαιολογημένα θεωρείται πρωτοπόρος στο carbon, αφού έχει τις πιο εξελιγμένες κι αποτελεσματικές εγκαταστάσεις στη βιομηχανία ποδηλάτου. (σημείωση planetbike: ήδη από τις αρχές του 90 τρέχαμε στους αγώνες με carbon Giant, που τότε φοράγανε το λογότυπο Cadex).

Να σημειωθεί επίσης ότι η Giant έχει το 30% της Hodaka, ενός βασικού Ταϊβανέζου προμηθευτή για πολλές μάρκες όπως η Bianchi.

Haro: Μια καλιφορνέζικη εταιρεία BMX η οποία ιδρύθηκε το 1977 από τον Bob Haro. Όλη η παραγωγή προέρχεται από την Ασία. Στη Haro ανήκει η μάρκα Masi. Η Κentstone, με εργοστάσια στην Ταϊβάν και την Κίνα, αποτελεί βασικό προμηθευτή.

Jamis: H Jamis είναι η μάρκα του G. Joannou Cycle, ενός παλιού διανομέα ποδηλάτων και αξεσουάρ. Τα ποδήλατα σχεδιάζονται στις ΗΠΑ και προέρχονται από την Ασία.

Kestrel: Η Kestrel, ένας πρώιμος πρωτοπόρος στους σκελετούς από carbon, εισήγαγε την πρώτη παραγωγή σκελετών από carbon χωρίς υποδοχείς το 1986. Αρχικά οι σκελετοί κατασκευάζονταν στην Καλιφόρνια. Στις μέρες μας η παραγωγή έχει μεταφερθεί στην Ασία. Οι σκελετοί φαίνεται ότι κατασκευάζονται από τη Martec.

Kona: Μια καλιφορνέζικη εταιρεία με όλη την παραγωγή από την Ασία. Η Kona, η οποία ιδρύθηκε το 1988, είναι μια πολύ μικρή εταιρεία όμοια σε μέγεθος με τη Marin. Oι Fairly και Hodaka στην Ταϊβάν είναι οι βασικοί προμηθευτές.

Kuota: Οι σκελετοί Kuota κατασκευάζονται στην Ταϊβάν από τη Martec, τον ίδιο κατασκευαστή που φτιάχνει τους σκελετούς της Kestrel. H Kuota είναι δημιούργημα της Sinteme, ενός ιταλικού κατασκευαστή εξαρτημάτων. Βασικά εκείνοι σχεδίαζαν τους σκελετούς, τους έδιναν για κατασκευή στην Ταϊβάν και προωθούσαν έντονα τη μάρκα στις ΗΠΑ, στη Δυτική Ευρώπη και την Αυστραλία. Η Kuota πέτυχε στο λανσάρισμα της μάρκας της σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

LeMond: Ο Greg LeMond είναι ο πρώτος Αμερικανός που κέρδισε το Γύρο της Γαλλίας, με νίκες το 1986, το 1989 και το 1990. Κέρδισε επίσης τρία Παγκόσμια Πρωταθλήματα και το Tour DuPont. Η καριέρα του διακόπηκε απότομα από μια δηλητηρίαση από μόλυβδο εξαιτίας ενός κυνηγετικού ατυχήματος. Τα πρώιμα ποδήλατα του LeMond κατασκευάζονταν από τον Roberto Bilatto στην Ιταλία και διανέμονταν από την ανενεργή σήμερα εταιρεία ονόματι Ten Speed Drive Imports. Οι σκελετοί που κατασκευάστηκαν από τον Bilatto είναι λίγο συλλεκτικοί.

Ύστερα από μια προσπάθεια να αποκτήσει μια ανεξάρτητη ποδηλατική εταιρεία, ο LeMond παραχώρησε άδεια χρήσης του εμπορικού του ονόματος στην Trek Bicycle Company. Η Trek σχεδιάζει τώρα και εμπορεύεται τα δικά του ποδήλατα, τα οποία κατασκευάζονται στην Ασία, εκτός από τους σκελετούς που φέρουν carbon OCLV (τα οποία κατασκευάζονται στο Wisconsin).

Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο LeMond βοήθησε στην εξέλιξη της πρώτης αερόμπαρας μαζί με τον Scott και τη χρησιμοποίησε στην εκπληκτική νίκη του στο Γύρο της Γαλλίας το 1989.

Litespeed: Ξεκινώντας τη δεκαετία του 1980, η Litespeed υπήρξε πρωτοπόρος στην κατασκευή σκελετού από τιτάνιο. Καθώς η φήμη της μεγάλωνε, ένα σταθερό ρεύμα θρύλων της ποδηλασίας έρχονταν στη Litespeed για την ειδικότητά της στο τιτάνιο. Για πολλά χρόνια η Litespeed κατασκεύαζε σκελετούς για διάσημες μάρκες όπως οι DeRosa, Merckx, Basso, LeMond, Tommassini κ.ά. !!!

Η Litespeed ήταν για μια περίοδο ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υπερσύγχρονων ποδηλάτων παγκοσμίως. Όλα τα ποδήλατα, συμπεριλαμβανομένης της μάρκας Merlin η οποία της ανήκει, κατασκευάζονται στο Tennessee, εκτός από το Pavia, από carbon (του οποίου η παραγωγή έχει διακοπεί). Η μάρκα Quintan Roo ανήκει επίσης στη Litespeed, όμως κατασκευάζεται στην Ασία.

Look: Η Look είναι μια γαλλική εταιρεία με σκελετούς κατασκευασμένους στη Γαλλία και πιθανόν κάποιους στην Ασία. Είναι επίσης ηγετική μάρκα στα πεντάλ.

Marin: Μια καλιφορνέζικη εταιρεία με παραγωγή από την Ασία, εκτός από μια χούφτα υπερσύγχρονων μοντέλων. Η Marin είναι μια πολύ μικρή εταιρεία, παρόμοια σε μέγεθος με την Kona. Βασικοί ασιατικοί προμηθευτές είναι οι Α-Pro, Fairly και Sunrise.

Masi: Ο Faliero Masi ήταν κατά τη γνώμη μου ο «παππούς» όλων των Ιταλών κατασκευαστών σκελετών, λειτουργώντας ως πηγή έμπνευσης για διάσημους κατασκευαστές σκελετών όπως ο Ernesto Colnago. O Faliero πούλησε την εταιρεία του στους Αμερικανούς στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Από τότε η μάρκα πέρασε σε διάφορα χέρια, συμπεριλαμβανομένου του Schwinn! Σήμερα η μάρκα Masi ανήκει στη Haro (την καλιφορνέζικη εταιρεία BMX) και τα ποδήλατα κατασκευάζονται στην Ασία.

Ένας από τους αγαπημένους μου σκελετούς ήταν ο made-in-Italy Nuovo Strada που αγόρασα από την Cumberland Transit τη δεκαετία του 1980. Δυστυχώς μου τον έκλεψαν τη δεκαετία του 1990!

Ο Alberto Masi, ο γιος του Faliero, εξακολουθεί να κάνει τους παραδοσιακούς χειροποίητους σκελετούς Masi στη σκιά του σταδίου Vigorelli Velodrome στο Μιλάνο. Δυστυχώς, αυτοί οι σκελετοί –εξαιτίας της παραχώρησης άδειας για το όνομα Masi στη Haro– δεν πωλούνται στις ΗΠΑ με το όνομα Masi. Αντ’ αυτού αυτοί οι σκελετοί πωλούνται στις ΗΠΑ με την ονομασία «Milano».

Merlin: βλ. Litespeed.

Olmo: Η Olmo είναι μια εξέχουσα μάρκα στην Ιταλία. Παραδοσιακά τα Olmo κατασκευάζονται στην Ιταλία. Δεν έχω καμία πληροφορία για το αν κατασκευάζονται κάποια μοντέλα στην Ασία.

Orbea: Η Orbea είναι ένας από τους δύο μεγάλους Ισπανούς κατασκευαστές ποδηλάτων. Είναι κάτι σαν την ισπανική εκδοχή της Trek ή της Scwinn. Τα ποδήλατα παράγονται στην Ασία. Οι υπερσύγχρονοι σκελετοί από carbon κατασκευάζονται στην Ασία και «ολοκληρώνονται» (δηλαδή βάφονται) στην Ισπανία.

Από το Bicycle Retailer and Industry News:

Η παραγωγή σκελετών Orbea από ανθρακονήματα, που αντιστοιχεί στο 50% των ποδηλάτων δρόμου της, από 20% μόλις πριν από τρία χρόνια, ανατίθεται σε ειδικευμένους εξωτερικούς συνεργάτες στην Κίνα όπως η Martec.

Όμως, αντίθετα με πολλούς κατασκευαστές ποδηλάτων που αρκούνται στο να κάνουν μετατροπές στο στοκ εργοστασιακών σκελετών, η Orbea πραγματοποιεί όλο το σχεδιασμό σκελετών από ανθρακονήματα, τη μηχανική και την κατασκευή πρωτοτύπων εντός του οίκου της. Φτιάχνει τα δικά της καλούπια για τους νέους σκελετούς και συναρμολογεί αρκετές δωδεκάδες πρωτότυπα πριν δώσει οδηγίες κατασκευής στην Κίνα.

«Είναι ανάγκη να διατηρήσουμε και να εξελίξουμε τη γνώση μας για τα σύνθετα και τα ανθρακονήματα, και ύστερα να βρούμε κάποιον ο οποίος να μπορεί να εργαστεί μαζί μας για να κατασκευάσει αυτά που θέλουμε», είπε ο Joseba Arizaga, ο marketing manager της Orbea. «Εμείς φτιάχνουμε τα καλούπια, τους πρώτους σκελετούς, τα πάντα, εδώ στην Orbea. Ύστερα, όταν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μαζική παραγωγή, δίνουμε οδηγίες στην Ασία».

Pinarello: Αυτή η ιταλική εταιρεία παράγει παγκόσμιας κλάσης σκελετούς από τη δεκαετία του 1950. Η Piranello μαζί με τις Colnago και DeRosa συναπαρτίζουν το ιταλικό «μέγα τρίο». Μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της, piranello.com, για μια όμορφη ιστορία της εταιρείας. Αλλά ξεχάστε τα χειροποίητα Ιταλικά Pinarellos. Όλα πλέον κατασκευάζονται στην Ασία.

Raleigh: Πριν από μερικά χρόνια η διευθυντική ομάδα των ΗΠΑ, με επικεφαλής τότε τον Murray, ανώτερο διοικητικό στέλεχος τον Bill Austin, αγόρασαν τη Raleigh από τους ιδιοκτήτες της στη Βρετανία. Με έδρα στο Kent της Ουάσινγκτον, η παραγωγή έρχεται από την Ασία, με βασικούς προμηθευτές τις Kinesis και A-Pro.

Schwinn: Η Schwinn ήταν για πολλά χρόνια η μεγαλύτερη αμερικανική μάρκα. Όλα τα ποδήλατα κατασκευάζονταν εγχώρια μέχρι τα τέλη του 1980.

Το 1985 η διοίκηση της Schwinn αποκάλεσε τα ποδήλατα mountain ως μια «τρέλα». Ύστερα από δύο χρεοκοπίες, η Schwinn ανήκει σήμερα στην Pacific, στην οποία ανήκουν επίσης οι GT και Mongoose (καθώς και μερικές άλλες μάρκες). H Pacific έχει την έδρα της στο Madison του Wisconsin.

Υπό την ιδιοκτησία της Pacific η μάρκα Schwinn βγαίνει από την αφάνεια. Η Pacific πουλάει περισσότερα ποδήλατα από οποιαδήποτε άλλη μάρκα στη Βόρεια Αμερική. Ωστόσο, αυτό συμπεριλαμβάνει τις μάρκες Pacific που πουλήθηκαν στα καταστήματα WalMart, Target κ.λπ.

Τα ποδήλατα που πωλούνται στις ΗΠΑ κατασκευάζονται στην Ασία, πολλά από την Giant.

Scott USA: H Scott ξεκίνησε στο Sun Valley του Idaho όταν ο Ed Scott εξέλιξε το πρώτο μπατόν του σκι από αλουμίνιο το 1958. Τη δεκαετία του 1980 ο Scott δημιούργησε μια σειρά ποδηλάτου. Τελικά η Scott αποσύρθηκε από την αγορά των ΗΠΑ και επικεντρώθηκε στην Ευρώπη, όπου έχει την έδρα της.

Ύστερα από απουσία αρκετών ετών ο Scott επέστρεψε στην αγορά των ΗΠΑ υπό τη διεύθυνση του Scott Montgomery, δημιουργού του διάσημου Cannondale. Αν και η εταιρεία εδράζεται στην Ελβετία, η παραγωγή έρχεται από την Ασία, με βασικούς προμηθευτές τις Hodaka και Giant.

Serotta: Η Serrotta είναι ένας Αμερικανός κατασκευαστής ποδηλάτων υψηλής τεχνολογίας. Συναγωνίζεται τις Seven και Waterford και είναι όμοιου μεγέθους με τη Waterford.

Seven: Η Seven είναι η νούμερο ένα μάρκα επί παραγγελία ποδηλάτων. Η Seven Cycles ιδρύθηκε από τον Rob Vandermark στις αρχές του 1997.

Ο Rob, πρώην επικεφαλής της R&D στα Merlin Metalworks, αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό του παράρτημα και να αναπτύξει μια εταιρεία η οποία θα κατασκεύαζε υπερσύγχρονους σκελετούς από τιτάνιο και ατσάλι. Επίσης ήθελε να προσφέρει στον ποδηλάτη κατά παραγγελία γεωμετρία, χωρίς έξτρα χρεώσεις και μακροχρόνιες διαδικασίες. Έτσι ο Rob συγκέντρωσε μια ομάδα έμπειρων τεχνιτών που όλοι τους μοιράζονταν έναν κοινό στόχο: να επιτύχουν την υψηλότερη ποιότητα, τους πιο καινοτόμους σκελετούς κι έτσι να παράσχει στον ποδηλάτη την καλύτερη δυνατή ποδηλατική εμπειρία.

Όλα τα ποδήλατα φτιάχνονται στο χέρι στο Watertown της Μασαχουσέτης.

Specialized: Ιδρύθηκε το 1974 από τον Mike Sinyard κι απολαμβάνει μακροχρόνια φήμη ως ηγετική εταιρεία σχεδιασμού και marketing ποδηλάτου.

Πριν από μερικά χρόνια η Merida (ένας Ταϊβανέζος κατασκευαστής) αγόρασε ένα σημαντικό κομμάτι της Specialized. Αν και η Specialized έχει ακόμα την έδρα της στην Καλιφόρνια υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή της Mike Sinyard, όλα τα ποδήλατα κατασκευάζονται στην Ασία. Οι βασικοί Ασιάτες προμηθευτές είναι οι Merida, Ideal (στ.σ. καμιά σχέση με την Ελληνική Ideal) και Giant.

Time: Η Time παράγει τον εύλογα θεωρούμενο πιο εξελιγμένο σκελετό από ανθρακονήματα παγκοσμίως. Όλοι οι σκελετοί της φτιάχνονται στο χέρι στη Γαλλία – ακόμα και αυτοί για τα ποδήλατα αρχαρίων.

trek
Trek:
Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η μεγαλύτερη ποδηλατική μάρκα της Αμερικής ξεκίνησε ταπεινά σε ένα στάβλο! Κι όμως, το 1976 ο Dick Burke –με μια επένδυση 25.000 δολαρίων– άρχισε να κατασκευάζει σκελετούς ποδηλάτων σε ένα μικρό στάβλο κοντά στο Madison του Wisconsin. Το 1980 ο Trek έφτιαξε το πρώτο τους εργοστάσιο κατασκευής ποδηλάτων στο Wisconsin και τα υπόλοιπα, όπως λένε, είναι ιστορία!

Το 1992 η Trek εισήγαγε την αποκλειστική της επεξεργασία carbon, την OCLV (Optimum Compaction Low Void), η οποία χρησιμοποιείται ακόμα στους χειροποίητους σκελετούς της από carbon. Όλοι σκελετοί OCLV από carbon –δρόμου και βουνού– κατασκευάζονται ακόμα στο Waterloo του Wisconsin. Όλη η υπόλοιπη παραγωγή έρχετε από την Ασία.

Παγκοσμίως η Trek είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ποδηλάτου ύστερα από την Giant (από τις μάρκες που πωλούνται μόνο σε καταστήματα ποδηλάτων). Είναι από τις πιο περιζήτητες μάρκες για τους Αμερικανούς εμπόρους χάρη στην ισχυρή της αφοσίωση στα καταστήματα ποδηλάτων (δηλαδή η μάρκα δεν μπορεί να πουληθεί μέσω ταχυδρομικής παραγγελίας ή μέσω του Διαδικτύου) και τη φιλική προς τους εμπόρους πολιτική της.

Η Trek έχει στην κατοχή της ή παραχωρεί άδεια στις Fisher, LeMond, Klein και Bontrager.

Tommassini: Η Tommassini είναι ένας μικρός Ιταλός κατασκευαστής σκελετών στο Grosseto της Ιταλίας, όμοιου μεγέθους με τις Seven, Waterford και Serotta. Μεγάλο μέρος από την παραγωγή του Tommassini εξάγεται εκτός Ιταλίας, με μεγαλύτερες αγορές της τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ιαπωνία. Το Σεπτέμβριο του 2006 τα ανίψια του Irio Tommassini ανέλαβαν τη διανομή στις ΗΠΑ, όπου και επαναλανσάρουν τη μάρκα.

Waterford: Η Waterford είναι η νούμερο ένα μάρκα της Αμερικής για κατά παραγγελία ατσάλινα ποδήλατα. Όλα τα ποδήλατα είναι χειροποίητα και φτιάχνονται στο Waterford του Wisconsin.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ένας νεαρός ποδηλάτης, σχεδιαστής και κατασκευαστής ονόματι Marc Muller προσλήφθηκε από τη Schwinn Bicycle Company. Έφερε την εμπειρία και τις καινοτομίες από τη δική του επιχείρηση κατασκευής σκελετών και ανέλαβε την κατασκευή των Paramount, την κυρίαρχη μάρκα των αμερικανικής κατασκευής αγωνιστικών ποδηλάτων.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο Marc μετέφερε το εργοστάσιο Paramount στο Waterford και συνέχισε να κατασκευάζει ποδήλατα ελίτ. Επίσης δημιούργησε ένα εργαστήριο ποδηλατικού σχεδιασμού.

Ο Marc και το επιτελείο του εισήγαγαν έναν αριθμό βασικών καινοτομιών, μεταξύ των οποίων τις υπερμεγέθεις σωληνώσεις (μια από τις πιο σημαντικές εξελίξεις στο σχεδιασμό σκελετών), τροχούς 26”, αυλάκια υποδοχής καλωδίων κι ένα πατενταρισμένο σύστημα πλήρους ανάρτησης. Αυτές οι καινοτομίες τούς επέτρεψαν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν ποδήλατα για εθνικούς και παγκόσμιους πρωταθλητές όπως οι Ned Overand, Marc Allen, Mike Engleman, Tom Prehn και πολλοί άλλοι.

Το 1993 ο Marc Muller και ο Richard Schwinn, ο δισέγγονος του Ignaz Schwinn, αγόρασαν το εργοστάσιο Paramount και το μετονόμασαν σε Waterford Precision Cycles.

O Marc είναι σήμερα ένας από τους πιο αξιοσέβαστους σχεδιαστές ποδηλάτων σε ολόκληρη τη βιομηχανία ποδηλάτου. Και η Waterford, με εκατό χρόνια κληρονομιά στην κατασκευή ποδηλάτων, συνεχίζει να φτιάχνει έναν έναν κορυφαίους, παγκόσμιας κλάσης σκελετούς.

Τι ξέχασα; Ίσως θελήσετε να συμβουλευτείτε το Bicycle Retailer and Industry News 2007 Factory and Suppliers Guide, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος του «October 1, 2006». O οδηγός παραθέτει τα εργοστάσια των ΗΠΑ που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές μάρκες για την κατασκευή τους.

Ο Kerry Roberts είναι ο προηγούμενος πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Εμπόρων Ποδηλάτων και προσφέρει υπηρεσίες συμβούλου στη βιομηχανία ποδηλάτου. Είναι επίσης ο ιδιοκτήτης της Bicycle Company, η οποία συμπεριλαμβάνει τα καταστήματα λιανικής της Bike Pedlar στο Nashville, το Brentwood και το Hermitage του Tennessee.

Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτή την αναφορά προέρχονται κυρίως από το Bicycle Retailer and Industry New’s Factory και το Suppliers Guide, που εκδίδονται κάθε χρόνο τον Οκτώβρη. Το Bicycle Retailer and Industry News είναι η πιο σημαντική έκδοση στη βιομηχανία ποδηλάτου. Άλλες πηγές πληροφόρησης συμπεριλαμβάνουν εμπορικές εκθέσεις και εργοστασιακές επισκέψεις, τους τεχνικούς συντάκτες των ποδηλατικών media καθώς και υπαλλήλους ποδηλατικών εταιρειών οι οποίοι επιθυμούν να παραμένουν ανώνυμοι.

Δείτε επίσης

Κατευθυντήριες οδηγίες για την καρδιαγγειακή νόσο από την παιδική ηλικία

Τα Καρδιαγγειακά νοσήματα (CVD) ξεκινούν από την παιδική ηλικία και συνδέονται με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.